O výrobě

Olej lisovny Ruta je vyráběn v omezeném množství (průměrná výtěžnost nepřesahuje 13-14%) extrakcí za studena, prováděné během prvních 6-8 hodin po sběru. Sběr je prováděn ručně (jedná se tedy o olej vyráběný pouze z česaných oliv, nikoliv z oliv spadaných na zem). Tímto způsobem je dosaženo nejvyšších organoleptických vlastností i za cenu nezanedbatelné kvantitativní ztráty (organoleptické vlastnosti jsou charakteristiky, které lze hodnotit lidskými smysly, např. barva, průhlednost, chuť, vůně).

12524037_10207533931298544_5835972741574733092_n

Lisování začíná v lisovně Ruta již ve druhé polovině září, což je datum velmi časné. Olivy jsou tou dobou ještě zelené. Oleji toto načasování nicméně dodává výjimečné vlastnosti, jakými jsou lehká a svěží chuť a jemná pikantnost.

1939830_1682063932028760_9222710505550233008_n 11110160_1682063965362090_584720751437404417_n

 

Olej získaný poté z kontinuálního mlecího cyklu (za přísně hlídané teploty) je uložen v nádržích z korozivzdorné oceli při konstantní teplotě 14° C a pod atmosférou dusíku. Stávající způsob extrakce je výsledkem neustálého zlepšování, které lisovna provádí, aby bylo dosaženo optimálního výsledku – oleje intenzivní chuti, ovoněného bylinami a rajčaty.

12009735_1682063945362092_2058206829744979758_n 11059489_1682063935362093_1204243591710400419_n

 

Odrůdy oliv pěstované rodinou Ruta jsou:

  • Moresca (maurská)

  • Verdese

  • Tonda Iblea

  • Biancolilla

  • Nocellara del Belice.